вівторок, 4 квітня 2017 р.

4 квітня 2017 року - 245 років з дня народження цадика Нахмана

Духовний наставник -
цадик Нахман

«Все у світі - все, що існує, і все що
відбувається - це випробовування,
призначення якого -
 дати тобі свободу вибору.
Вибирай з розумом. Знай!
Весь світ - дуже вузький міст…
і головне, зовсім не боятися!»
Цадик Нахман


Цадик (праведник) Нахман із Брацлава – засновник і духовний лідер руху брацлавських хасидів. Народився 4 квітня 1772 року в містечку Меджибож. В цьому році виповнюється 245 років з дня його народження.

Могила цадика Раббі Нахмана (Брацлавського) в Умані - одна з найбільш шанованих святинь хасидів, місце щорічних масових паломництв. Засновник бресловского течії хасидизму (ортодоксальної гілки іудаїзму) цадик (праведник) Раббі Нахман, згідно з його заповітом, в 1810 р був похований на території єврейського кладовища в Умані.

Під час Другої Світової війни могила цадика Нахмана була знищена, в радянські часи на місці цвинтаря був побудований житловий мікрорайон. Після   1991 р. на це місце стали регулярно приїжджати хасиди з усього світу, навколишні будинки були ними частково або повністю викуплені, на місці могили Нахмана в Умані спорудили тимчасову синагогу. У планах - будівництво найбільшої в світі синагоги на 5 тис. чол. Кожного вересня, під час святкування Рош Ха-Шана (єврейського Нового року), цей район, заповнюючи паломниками, знаходить яскравий близькосхідний колорит.


         Працівниками нашої бібліотеки до ювілею праведника Нахмана був створений буклет, присвячений 245 річниці з дня народження цадика, який бібліотекарі читальної зали презентували відвідувачам.



Немає коментарів:

Дописати коментар