вівторок, 8 грудня 2020 р.

7 грудня - 120 років з дня народження Катерини Білокур

 Доля, намальована пензлем

     120 років тому – 7 грудня 1900 року - народилася українська художниця Катерина Білокур, яка являє собою окреме, унікальне явище української культури, є її обличчям , її душею, її іконою.

     Квіти, намальовані Катериною Білокур, упізнають одразу, бо вони ніби висять у повітрі і випромінюють світло. «Якби ми мали художницю такого рівня майстерності, то змусили б заговорити про неї цілий світ», – сказав про Білокур Пабло Пікассо, якого вважають одним із найвидатніших митців XX століття.  Сила її таланту була такою, що пробилася навіть крізь «залізну завісу».

     «Це – геній, поставлений в умови, що унеможливлювали самореалізацію: вона не мала паспорта, була фактично «прикріплена» до свого колгоспу, до того ж, вона була жінкою – у неї не було шансів. І ось ця жінка з її неймовірною, просто скаженою гордістю і впертістю, одна проти системи, проти спільноти і проти родини, з якою теж треба було воювати за право бути собою», – каже про Катерину Білокур письменниця Оксана Забужко.​

     Завідувач БФ№4 Козаченко О.О. ознайомила наших користувачів із матеріалами виставки-панорами «Доля, намальована пензлем», присвячену цій геніальній українці.





Немає коментарів:

Дописати коментар