пʼятницю, 3 жовтня 2014 р.

Умань! Земле наша рідна! Чарівний і неповторний край!



«…Я літала між віття жовтого,
голубів розганяла зграї.

Міста я не любила жодного,

а за цим все життя вмираю…»

 Софія Кримовська


Місто Умань розташоване на обох берегах річки Уманки у мальовничому куточку прекрасного Поділля, серед роздолля родючих ланів і квітучих, щедрих садів. Одне з найстаріших міст нашої області. Історія міста - це жива історія багатьох поколінь нашого народу. Це - чиста і невичерпна скарбниця духовності, високої моральності і культури, що бере свій початок з глибини віків.


Місто Умань славиться своїм Софіївським парком - це Національний дендропарк, найвідоміший в Україні. Заснований він був у 1796 році. Засновник - граф Станіслав Потоцький. Створив він його в якості подарунка для своєї дружини Софії - саме в її честь і був названий парк. В Софіївський парк були доставлені рідкісні чагарники та дерева, створювалися численні фонтани, гроти, ставки і водоспади.

Спорудою парку займався найвідоміший військовий інженер, ім'я якого Людвіг Метцель. Грандіозність майстерності творців підтверджується чудовими водоспадами, скелями і підземними річками. В Софіївському парку налічують близько 2500 видів різних рослин, екзотичних дерев і чагарників, які були привезені з усіх куточків світу.

Парківські алеї відомі своїми античними скульптурами. При вході в парк розташувалися дві сторожові вежі, 

прикрашені вони вінцем богині Вести, який був привезений з давньоримського храму. Також в парку є скульптурні композиції героїв грецької міфології і античних богів, фігурні фонтани і острів кохання.

Бібліотекарі нашої бібліотеки підготували фотовиставку "Умань мила! Земле наша рідна! Чарівний і неповторний край!" ,присвячену дню міста, яке відмічається у першу суботу жовтня щороку. Користувачі бібліотеки мають змогу ознайомитись із історією нашого міста, побачити ілюстрації парку "Софіївка", також ще раз прочитати книги наших місцевих авторів (М.Павленко, С.Кримовська, В.Гладка, М.Малиновський, Н.Михайлова та ін.)



 
 

Немає коментарів:

Дописати коментар