середу, 12 березня 2014 р.

До 70-річчя визволення Умані від фашистських загарбників

За твою свободу, рідна земле!


70 років минуло з того дня, коли нога нападника ступала по нашій землі. Сім десятиліть жителі Уманщини живуть і працюють під мирним небом, у злагоді. 
Наше місто було визволено внаслідок 

Умансько-Ботошанської операції 1944 року. Це були наступальні дії військ 2-го Українського фронту (маршал І.Конєв), 

проведені 5 березня - 17 квітня 1944 року з метою визволення від німецьких військ південно-західних областей України. Головний удар здійснювався Умань-Ямпіль, допоміжний, Новоукраїнка - Первомайськ. 10 березня о 1 год. 30 хв. місто Умань повністю перейшло в руки радянських військ.


За виявлену мужність і відвагу під час визволення нашого міста 26 офіцерам і червоноармійцям були присвоєні звання Героїв Радянського Союзу. В боях за Уманщину ворог втратив 20 тисяч убитими і 2 500 гітлерівців були взяті в полон. Не можна забути, що за визволення Уманщини поклали свої голови до 6 тис. воїнів.


 З вдячністю згадуючи тих, хто у жорстокій битві виборював нашу свободу, відомих і невідомих героїв визвольних боїв, всіх ветеранів Великої Вітчизняної війни, ми схиляємо голову перед їх немеркнучим подвигом. Світла пам’ять і вічна слава героям, загиблим за звільнення нашого рідного краю! 

Низький уклін дорогим землякам-ветеранам битви із загарбниками. Їх спогади, розповіді про війну — це жива історія для юних поколінь, приклад самовідданого служіння Вітчизні.


 11 березня цього року в приміщенні читальної зали відбулася лекція "Пам'ять народу - сильніша за роки" присвячена 70-річчю визволення нашого рідного міста від фашиських загарбників. 
Перед аудиторією, яка складалася з учнів УПАЛ (викладач СтаровойтоваТ.В.) та іншими читачами нашої бібліотеки, виступив краєзнавець, екскурсовод парку "Софіївка" Маслов Д.М. Лектор не тільки розповів про хід бою за визволення нашаго міста, але й продемонстрував копії цінних документів та фотографій, які в повній мірі відображали картину воєнних дій. Лекція супроваджувалася показом слайдів по даній темі. В кінці зустрічі Старовойтова Т.В. подякувала від імені всіх присутніх за змістовну та цікаву розповідь.
Фоторепортаж заходу





































 














1 коментар:

  1. Надзвичайно цікава лекція, яка відкрила для мене багато нових фактів про Умань в часи ВВв. Дякую бібліотекарям за організацію.

    ВідповістиВидалити