вівторок, 19 листопада 2013 р.

До 60-річчя утворення Черкаської області



Менше півроку відділяє нас від важливої дати у громадсько-політичному і культурному житті нашого краю 60-річчя утворення Черкаської області. Сьогодні, оглядаючи пройдений Черкащиною майже півстолітній у часовому вимірі відрізок шляху, ми переконуємося, що утворення області було закономірним і виправданим рішенням. Бо територія по обидва від Черкас береги Дніпра завжди була самодостатнім регіоном зі своїми історично сформованими, самобутніми особливостями господарства, культури і побуту населення. Саме тут, у центрі України, складалося етнічне ядро українства і саме Черкаський край поєднав у собі найсуттєвіші риси буття усього українського народу.
Черкащина має невичерпні можливості для розгортання дослідницько-краєзнавчої роботи, оскільки край з найдавніших часів відігравав значну роль у вітчизняній історії.
Широко відомі  Межиріцька та інші стоянки первісних людей, численні пам'ятки трипільської культури. В добу Київської Русі форпостами держави у боротьбі з кочівниками були Корсунь, Канів, Родень, Воїнь та інші міста краю.
На землях Черкащини і в наступні часи розгорталося багато героїчних і трагічних подій, які є складовою частиною історії українського народу. Звідси бере свої витоки козацтво, тут визрівали державотворчі ідеї і розгоралося полум'я Визвольної війни під проводом Богдана Хмельницького. Чигирин був політико-адміністративним центром української козацької держави. Черкащина стала епіцентром національно-визвольного повстання під назвою Коліївщина у XVIII ст.
Не обминули Черкащину і буремні події XX ст., які поєднали у собі героїчні і трагічні сторінки нашої історії утвердження на хвилі національного піднесення інституцій української держави в 1917-1920 рр., формування загонів Вільного козацтва, Холодноярська республіка, прихід до влади більшовиків.

Суперечливо йшла відбудова краю зводились промислові підприємства, ліквідовувалася неписьменність. Але потім була примусова колективізація, непоправні втрати голоду 1932-1933 рр., сталінські репресії.
В роки Великої Вітчизняної війни черкащани боролися з ворогом у складі діючої армії, партизанських загонів і підпільних груп, самовіддано трудилися в містах і селах. На території сучасної області відбулася масштабна операція по оточенню і розгрому гітлерівських військ під Корсунь-Шевченківським.
З утворенням у 1954 році Черкаської області значно зріс економічний і науково-культурний потенціал регіону. Сьогодні Черкащина відіграє значну роль у житті держави.
7 січня 2014 року виповниться 60 років з часу утворення в складі Української Радянської Соціалістичної Республіки Черкаської області з центром у місті Черкаси. До її складу згідно з Указом Президії Верховної Ради СРСР ввійшли міста Черкаси, Умань, Сміла і наступні райони в існуючих межах: Бабанський, Буцький, Городищенський, Жашківський, Звенигородський, Канівський, Катеринопільський, Корсунь-Шевченківський, Ладижинський, Лисянський, Маньківський, Мокро-Калигірський, Ольшанський, Ротмистрівський, Смілянський, Тальнівський, Уманський, Христинівський, Черкаський і Шполянський Київської області; Гельмязівський, Драбівський, Золотоніський, Іркліївський, Шрамківський і Чорнобаївський Полтавської області; Златопольський, Кам`янський і Чигиринський Кіровоградської області та Монастирищенський Вінницької області.


Нова адміністративна одиниця швидко розвивалася і вже через чотири роки за успіхи, досягнуті в справі збільшення виробництва і заготівель зерна, цукрових буряків, м`яса, молока та інших сільськогосподарських продуктів, Черкаську область було відзначено найвищою державною нагородою.

Нині у складі області шість міст обласного значення і 20 районів.

Черкащина – регіон, знаний в усьому світі, щедрий, благословенний край, унікальний в усіх вимірах. Черкащина – це пам’ять про той час, коли Богдан Хмельницький зробив першу спробу збудувати українську незалежну державу. На нашій землі народився та знайшов вічний спокій Тарас Шевченко. З нашим краєм пов’язані долі лідерів визвольних рухів Северина Наливайка і Максима Залізняка, братів Чучупаків, Героя України В’ячеслава Чорновола, меценатів Симиренків, Терещенків, митців Івана Нечуя-Левицького, Михайла Старицького, Василя Симоненка, Данила Нарбута та багатьох інших земляків, які залишили яскравий слід в історії нашої держави».

Не кожна область може пишатися тим, що серед їх уродженців 150 Героїв Радянського Союзу та 190 Героїв Соціалістичної праці, – зазначив Сергій Віталійович.

Сьогодні самобутність Черкаської області проявляється в старанній праці, творчій ініціативі та вірі у незворотність державного поступу незалежної України.
Однією з подій по відзначенню 60-річчя утворення Черкаської області є проведення обласної естафети, «Черкащина. Віхи шістдесятилітньої історії» , за допомогою якої є можливість  активізувати пошукову роботу  з дослідження кращих зразків традиційної культури краю та вивчення невідомих сторінок історії Черкащини, починаючи з 1954 року.
 

Так  4 червня  у приміщенні Міського будинку культури відбулась урочиста передача обласної естафети, присвяченої 60-й річниці утворення Черкаської області, місту Умань.

Протягом наступних 10 днів символи естафети перебували в нашому місті: альбом поповнився новими матеріалами, а рушник – автентичною вишивкою уманських майстринь.
Наша бібліотека також не залишилась осторонь від цих важливих подій. Ми ознайомлюєм наших читачів з історією нашого краю,пропагуємо твори краєзнавчих поетів та письменників,майстрів народнго мистецтва.В читальній залі розміщена розгорнута краєзнавча книжково-ілюстративна виставка «Черкащина – серце України».





Немає коментарів:

Дописати коментар