пʼятницю, 15 січня 2021 р.

"Звенигородщина" А.Кримського

«Вічно буду українцем»


     2021 рік на Черкащині оголошено Роком Агатангела Юхимовича Кримського – видатного українського вченого, етнографа, письменника, одного з найосвіченіших постатей свого часу.

     15 січня виповнюється 150 років з дня народження нашого земляка.

     Унікальним є той факт, що не маючи й краплини української крові, вчений беззастережно віддав своє життя за Українську національну ідею, за відродження вітчизняної науки та культури.

     Його життєвий шлях - приклад національного сумління, звитяжної і чесної боротьби інтелігенції 20-х років минулого століття за волю та свободу.


     «Звенигородщина. Шевченкова батьківщина з погляду етнографічного та діалектологічного. З географічною мапою та малюнками» - унікальна книга академіка Кримського, відтворена з авторського макету 1930 року, єдина книга, що відстоює прадавність українців, описує українське селянське життя, побут географічного центру України. Матеріал збирався А. Кримським більше 40 років.

     Видання розподілено на три взаємопов’язані складові:

- опис селянського життя-буття;

- фольклор з його казками, історичними переказами;

- лінгвістично-граматичні і діалектичні спостереження та досліди.

     Унікальність книги – збереження автентичної мови.

     Вражаючі описи одягу сільських мешканців, страв і напоїв, як берегли себе від хвороб, як здійснювали правосуддя. Унікальні етнографічні записи – це і сватання, весілля, родини, хрестини, поминки. Цікаво описані підготовка до Великодня, святкування Нового року, колядування, щедрування, забуте свято Колодія, обряди зелених свят.

     Завітавши до нашої бібліотеки, що знаходиться по вулиці Велика Фонтанна, 5 ви зможете ознайомитись із виставкою однієї книги «Звенигородщина – основна народознавча праця Агатангела Кримського» та почерпнути багато нових знань по народознавчій історії нашого краю.



     13 січня на платформі Zoom Черкаська обласна універсальна наукова бібліотека ім. Тараса Шевченка запросила нас взяти участь у онлайн-зустрічі з істориком, науковцем, краєзнавцем, професором А.Ю.Чабаном, який написав передмову до цього перевидання. Ми з задоволенням прослухали лекцію про видатного вченого та його унікальну книгу. Дякуємо за змістовну розповідь.




     Це, без зайвого пафосу, непересічне видання збільшило доступ зацікавленої громадськості та науковців до згаданої праці не більше й не менше, як у 1000 разів! (Наклад перевидання — 1000 примірників).


Немає коментарів:

Дописати коментар