середу, 10 травня 2017 р.

9 травня - День Перемоги

«Прочитана книга про війну – мій подарунок Перемозі»
(літературна акція для молоді до дня Перемоги)

    День Перемоги - державне свято Радянського Союзу, а пізніше й країн, що входили до складу СРСР, що відзначається щорічно 9 травня «на згадку про переможне завершення Великої Вітчизняної війни радянського народу проти німецько-фашистських загарбників». Встановлене указом президії Верховної Ради СРСР від 8 травня 1945 року (ще до підписання) як день «всенародного торжества».
    
Дата пов'язана з прийняттям капітуляції Німеччини у війні в радянській зоні окупації в передмісті Берліна Карлсхорсті за московським часом.
    1948 року, враховуючи жахливі наслідки війни, зокрема наявність на той момент величезної кількості інвалідів, свято було скасоване. Відновлене 1965 року зі статусом державного свята й неробочого дня. Від того часу супроводжувалося урочистостями: військовими парадами Радянської армії та демонстрацією на Червоній площі в Москві. Також відзначалося у деяких країнах Варшавського договору.
    Від 1991 року, після ліквідації СРСР, відзначається на державному рівні в низці пострадянських країн — Росії, Білорусі, Казахстані тощо.

  
    В Україні відзначається як День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Згідно Закону України «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років» «З метою вшанування пам’яті всіх жертв Другої світової війни 1939-1945 років в Україні встановлюється День пам’яті та примирення, який відзначається щороку 8 травня».

     Саме тому бібліотекарі підготували літературну акцію для молоді "Прочитана книга про війну - мій подарунок Перемозі", присвячена дню Перемоги. 








Немає коментарів:

Дописати коментар