середу, 31 травня 2017 р.

Календар літературних і пам'ятних дат. Червень 2017.

1 червня – Міжнародний день захисту дітей

     Перший Міжнародний день захисту дітей був проведений в 1950 році. ООН підтримала цю ініціативу і оголосила захист прав, життя і здоров’я дітей одним з пріоритетних напрямів своєї діяльності.
     В Україні День захисту дітей встановлено відповідно до Указу Президента України від 30 травня 1998 року № 568/98 і відзначається щорічно, також 1 червня.

2 червня – День здорового харчування і відмови від надмірностей у їжі

     Користувачі Мережі 2 червня 2011 року вперше відзначали День відмови від надмірностей у їжі (День здорового харчування). Ідея народилася як своєрідна відповідь американському святу «Національний день, коли можна їсти все, що хочеться».

    5 червня 1981 року -  
       Американський центр контролю над захворюваннями зареєстрував нову хворобу - СНІД (синдром набутого імунодефіциту), і відтоді почався відлік кількості хворих і померлих від цієї хвороби, ліків від якої на сьогоднішній день немає.

5 червня – Всесвітній день охорони навколишнього середовища

     Традиційно Україна, як і увесь світ, 5 червня відзначає Всесвітній день охорони навколишнього середовища. Цей день вважається однією з найважливіших подій екологічного календаря і щорічно святкується в більш ніж 100 країнах світу.
     Охорона навколишнього природного середовища – це нова форма у взаємодії людини й природи, породжена в сучасних умовах. Вона являє собою систему державних і суспільних заходів (технологічних, економічних, адміністративно-правових, просвітницьких, міжнародних), спрямованих на гармонічну взаємодію суспільства й природи, збереження й відтворення природних ресурсів і діючих екологічних співтовариств в ім'я живучих і майбутніх поколінь. Сьогодні екологічні проблеми стоять у ряді найважливіших і визначають рівень благополуччя всієї світової цивілізації й, зокрема , нашої країни.

8 червня (1992) – був заснований Всесвітній день океанів

     Рішенням Міжнародного саміту на вищому рівні, який проводився в 1992-му році в Ріо-де-Жанейро (Бразилія), було прийнято нове і цікаве свято, під назвою «Всесвітній день океанів», яке тепер проводиться щорічно 8-го червня.
     Це свято до 2009-го року офіційно не було затверджено Організацією Об’єднаних Націй, але відзначалося безліччю людей, які так чи інакше мають відношення до Світового океану, навіть найвіддаленіше. Пізніше, 5-го грудня 2008-го року, за даними проекту DilovaMova.com, Генеральна Асамблея ООН, в резолюції №A/RES/63/111 (п. 171) виправила даний момент і Всесвітньому дню океанів було повністю присвоєно одне з найбільш гідних і узаконених статусів на міжнародному рівні.
    
У цей день співробітниками багатьох акваріумів і зоопарків, аквапарків та дельфінаріїв, морських і океанічних експозицій, які докладають і координують свої зусилля для боротьби за права мешканців флори і фауни морських і океанічних глибин, а також відстоюють позиції стабільної екологічної обстановки, проводяться ряд найрізноманітніших заходів, спрямованих на розширення поінформованості громадськості з питань і проблем життя та екології світового океану та його мешканців.
     Ми приєднуємося до цієї прекрасної ініціативи і раді, що людство має ще одну важливу можливість, силами всіх зацікавлених людей, зберігати природу і сприяти її відновленню в кращому вигляді. Будемо дбати про флору і фауну морів і океанів, а це в свою чергу нехай неодмінно послужить перешкодою до негативних екологічних наслідків і вимирання багатьох видів.

26 червня – Міжнародний день боротьби зі зловживанням наркотиків

    В 1987 році Генеральна Асамблея ООН постановила щорічно відмічати 26 червня Міжнародний день боротьби зі зловживанням наркотичними засобами і їх незаконним розповсюдженням.


Немає коментарів:

Дописати коментар