середу, 15 березня 2017 р.

Календар літературних і пам'ятних дат. Березень 2017.

«Поезії срібна нитка»
(21 березня – Всесвітній день поезії)



                                                           Поезія — це завжди неповторність,
Якийсь безсмертний дотик до душі.
(Ліна Костенко)

    У 1999 році на 30-й сесії генеральної конференції ЮНЕСКО було вирішено відзначати Всесвітній день поезії 21 березня. Перший Всесвітній день поезії відзначався в Парижі, де знаходиться штаб-квартира ЮНЕСКО.
   В Україні це свято відзначається на державному рівні з 2004 року.
   Цей День покликаний послужити створенню в засобах масової інформації позитивного образу поезії як справді сучасного мистецтва, відкритого людям. Отже, поезія допомагає нам жити разом. Вона необхідна для встановлення діалогу між культурами та для гармонійної взаємодії між різними суспільствами.
Бібліотекарі абонементу  оформили книжкову поличку «Поезії срібна нитка». Тут шанувальники поетичного слова знайдуть збірки відомих українських та зарубіжних поетів.
   Тож запрошуємо всіх користувачів переглянути нашу книжкову поличку і поринути у чарівний світ Поезії.

«Натхнення Божого митці»
(27 березня – Міжнародний день театрів)


     Цікаво, що японський театр кабукі, де всі ролі, навіть жіночі, грають чоловіки, заснувала саме жінка. Її звали Окуні і вона була служницею якогось святилища в 17 столітті. Вона та інші жінки виконували тоді також всі ролі, в тому числі і чоловічі. Однак незабаром керівництву країни не сподобалася ця аморальна атмосфера і жінок в театрі кабукі замінили юнаками, а згодом зрілими чоловіками. У наш час традиції вже не настільки сильні, і в деяких трупах жіночі ролі стали знову виконувати жінки.
     А от Пітера Пена в театральних постановках частіше грають не хлопчики, а жінки мініатюрної статури. Однією з причин цього стало те, що в Англії в перші десятиліття 20 століття, коли Джеймс Барі написав твір, діяв закон, що забороняє дітям до 14 років працювати після 21 години.
     Міжнародний день театру відзначається щорічно 27 березня. Це не просто професійне свято митців сцени, це свято мільйонів глядачів.
     Бібліотекарі підготували для відвідувачів нашої бібліотеки слайд презентацію "Театр - світ духовності і краси". Бажаємо всім приємного перегляду.



Немає коментарів:

Дописати коментар