вівторок, 5 липня 2016 р.

Календар літературних і пам'ятних дат. Липень 2016.

Архітектурні перлини України
(1 липня - День архітектури України)

В указі Президента України № 456/95 від 17.06.1995 сказано: «Встановити День архітектури України, який відзначати щорічно 1 липня, - у Всесвітній день архітектури».
Всесвітній день архітектури заснований Міжнародним союзом архітекторів, що виник у 1946 році, після Другої світової війни, коли потрібно було піднімати з розвалин міста, відновлювати підприємства, відтворювати пам’ятники архітектури. З 1996 року Всесвітній День архітектора приурочений до


Міжнародного дня житла, який відзначається в перший понеділок жовтня. Це рішення ухвалив Міжнародний союз архітекторів на XX Генеральній асамблеї ООН в Барселоні.

Архітектура рідного міста
(до 400-річчя першої письмової згадки про Умань)



Історія
В 1609 р за Сеймовим актом "пустиня, названа Уманю", віддана під владу брацлавському старості Калиновському. В першій половині XVII ст. Умань швидко була заселена і перетворилася на місто. Неодноразово була пограбована, місцевих жителів знищено. Один з найвідоміших нападів відомий під назвою "Уманська різня", коли в 1768 році Максим Железняк та Іван Гонта взяли місто, пограбували його і порізали багато поляків та євреїв. Після цього місто занепало. У 1797 р Умань підпадає під Київський повіт, а до 1834 року належала до родини Потоцьких, потім була конфіскована. На сьогодні місто відоме насамперед своїм дендропарком "Софіївка" - перлиною серед парків Європи. 

Памятки міста

Костел

Будівництво храму почалось в 1780-му році, але освячений був лише у 1826 З 1934-го тут розміщувався склад. У 1974 р. у будівлі костелу влаштували картинну галерею, яка діє і до наших днів.





Свято-Миколаївський собор

Зведений у 1812р. За радянські часи тут розміщався музей атеїзму. Православній церкві храм повернено у 1989р.








Василіанський монастир

Василіанський монастир було засновано у 1765 р. Фундатором був Францішек Салезій Потоцький - Київський воєвода. При монастирі діяло шестикласне училище. У 1830-х рр. монастир було ліквідовано. Спочатку монастир перетворено на православну церкву. Але вже у 1858 р. тут було створено артилерійські казарми. Потім тут відбувались засідання Уманського окружного суду. За часів радянської влади у приміщенні колишнього монастиря деякий час діяв “Пролетарський театр”. Пізніше будівлю було передано у відання військової частини. За сайтом "Стара Умань", лише у 1998 році військові звільнили це приміщення, і воно було надано в оренду товариству “Слов’яни”, зараз колишній василіанський монастир знаходиться на балансі ДІАЗ “Стара Умань”.

Уманський аграрний університет


30 березня 1859 р. в Умань було переведено з Одеси Головне училище садівництва, якому було передано парк «Софіївку» як навчальну базу. З 1859 р. розпочинається будівництво найстарішого навчального корпусу училища. В перші роки було створено інші навчальні корпуси, пансіонат для учнів, будинок директора, відремонтовано старі оранжереї. У 1863 р. будується домовий храм Марії Магдалини, що з’єднав навчальні корпуси та пансіонат у єдиний корпус.

Млин


Знаходиться за адресою вул. Фортечна, 52. Водяний млин побудований у 1892. Стоїть на на річці Уманка.  Реконструйована,  відремонтована будівля використовується зараз як ресторан-готель.

Торгові ряди


Проїзджаючи чи проходячи старий базар, зверніть увагу на нього. Ці торгові ряди було споруджено аж у 1780 р за проектом архітектора Тепінгера. Будівля була квадратною в плані, мурованою з цегли, мала просторий внутрішній двір. Спочатку в’їздів було два, потім чотири(1842), потім три.
Ці торгові ряди відносяться до періоду коли зводили двори-фортеці і зараз зустрічається доволі рідко. Спочатку східне та західне крила торгових рядів мали по два поверхи та вежі на кожному розі будівлі. Під будівлею розмішувалися підвали, з яких йшли підземні ходи. Всередині двору були встановлені кам’яні лавки.
Чотири входи мали двоповерхові добудови, а на кутах плану ринку розміщено вежі.
Впродовж 1859 – 1861 рр. було здійснено ремонт Торгових рядів під керівництвом підрядника Лейби Айзенера. Після цього капітального ремонту будівля передана міській Думі. Двоповерхові добудови та вежі з часом було знищено.

Готель "Європа"

Знаходиться будівля в центрі міста на розі вулиць Небесної сотні та Незалежності за адресою вул. Небесної сотні, 2. До Світової війни на розі споруда мала вежу. Але була знищена. Будівля одразу пригортає увагу до себе декоративним ліпленням та скульптурами. Будинок прикрашають різьблені вікна та двері, кована огорожа балконів, який тримають два атланти. Нажаль, ім’я архітектора невідоме. З листопада 1897 р. і до наших днів в будівлі колишнього готелю "Європа" діє бібліотека.


Міська Управа

Зведена будівля за проектом архітектора Юрія Дмитренка у 1912 р. як прибутковий будинок із магазинами на першому поверсі. З 1930 р. приміщення займає інститут соціального виховання, зараз це Педагогічний інститут.


Готель "Савой"
Зведений на замовлення Лева Круглого. Знаходиться на розі вулиць Садової та Суровцевої. Для орієнтиру він примикає до будівлі колишньої міської управи.

Готель "Брістоль"


Будівля колишнього готелю розташована у центральній частині міста на вулиці Радянська. Побудований готель "Брістоль" у 1901 р. на замовлення Ольшанського у традиціях неокласицизму. Автор проекту невідомий.

Готель "Лондон"


Далі за будинком колишнього готелю "Брістоль" знаходиться будівля готелю "Лондон". Побудований у 1901 р. у стилі раннього модерну як прибутковий будинок. Власником готелю "Лондон" був Йосип Полянський.



Літо - час розваг і читання




Найкраща пора року – літо, особливо для дітвори та юнаків. Канікули, розваги, відпочинок на річці, вдома, в бібліотеці. Так, саме в бібліотеці цікаво проводити дозвілля влітку. Наша бібліотека чекає  на своїх користувачів, пропонує  для них акцію «Літо – час розваг і читання».
Працівники нашої бібліотеки  готують добірки книг за шкільною програмою, пропонують книги вітчизняних, світових класиків, намагаються ознайомити дітей з творчістю кращих письменників, підвищити інтерес до читання. 








Немає коментарів:

Дописати коментар