вівторок, 14 квітня 2015 р.

15 квітня - Міжнародний день культури

 

"Культура - це те, що робить націю безсмертною"

(15 квітня - Міжнародний день культури)
 
 
 
Культура - це прагнення до досконалості
 за допомогою пізнання того,
що найбільше нас турбує,
того, про що думають і говорять...
Метью Арнольд
 
 

Безумовно, людина сама культурна і розумна істота на планеті. Завдяки мистецтву ми здатні розвиватися як особистість , розуміти свою внутрішню сутність, формувати власне бачення всього, що відбувається навколо. «Культура» в перекладі з санскритського дослівно означає «шанування світла» виражає прагнення до ідеалів, досконалості і пізнання прекрасного.
Щоб надати цінності всіх сфер діяльності культурного світу, був заснований спеціальний свято День культури. Про те, як він з'явився і з якою метою ми зараз розповімо.

 
Міжнародний день культури
 
Історія свята бере свої коріння ще з далекого 1935 року, коли був укладений так званий Пакт Реріха - «Договір про охорону художніх і наукових закладів та історичних пам'яток» у присутності президента США Д. Рузвельт і глав 21 країни зі всього Американського континенту.
Через роки, в 1998 році Міжнародна ліга захисту культури запропонувала відзначати дату підписання Пакту Реріха у вигляді свята Міжнародного дня культури 15 квітня. 

Цікавий той факт, сам Микола Костянтинович Реріх був російським художником і великим культурним діячем ХХ століття. Він сприймав культуру як одну з основних рушійних сил людського суспільства на шляху до вдосконалення і вважав, що з її допомогою люди з усього світу різних національностей і віри можуть об'єднатися в єдине ціле, але лише в тому випадку, якщо її берегти і розвивати.
Бібліотекарі абонементу підготували для користувачів нашої бібліотеки книжкову виставку-ілюстрацію "Культура - це те, що робить націю безсмертною", де представлені книги по даній темі.
 
 



 

Немає коментарів:

Дописати коментар