пʼятниця, 4 вересня 2020 р.

 

Письменники-ювіляри у вересні



Даніель Дефо (13 вересня виповниться 360 років від дня народження письменника) – ім’я знаменне і відоме практично кожному. Видатний англійський письменник, який став автором бестселера «Робінзон Крузо» прожив досить цікаве і насичене життя. Він став основоположником європейського реалістичного роману і відомим публіцистом.

Даніель Дефо є автором понад 500 книг, журналів на різні теми, є засновником англійської розвідки його вважають засновником англійського роману (саме він допоміг популяризувати цей жанр в Великобританії).

Сатиричні памфлети, газетні статті, наукові трактати – всього понад 300 різножанрових літературних творів. Більшість з них були дуже популярні, а багато хто має величезну цінність і в нинішній час, як наприклад, тритомне видання про економічний і географічному положенні Англії і Шотландії.


Оксана Забужко — видатна українська письменниця, філософиня. Лауреатка Шевченківської премії (2019), а також численних нагород: фундації Антоновичів (2008), ордена княгині Ольги (2009),
Angelus (2013). З її ім’ям пов’язують вихід сучасної української літератури на світову арену. Перекладена 20 мовами світу. 19 вересня 2020 року виповнюється 60 років з дня народження Оксани Стефанівни.

Вона одна з ключових і найбільш відомих особистостей у сучасній українській літературі. Всі книги Оксани Забужко в тій чи іншій мірі зачіпають важливі соціально-політичні питання країни в цілому і життя кожного конкретного індивідуума конкретно. Цю українську письменницю добре знають у світі, а її роботи переведені на 20 мов.


29 вересня 2020 р. виповнюється 175 років від дня народження видатного драматурга, режисера,  актора, одного з основоположників українського професійного театру Івана Карповича Карпенка-Карого.
.Справжнє ім'я — Іван Карпович Тобілевич (псевдонім Карпенко-Карий поєднує в собі ім'я батька та улюбленого літературного персонажа Гната Карого — героя п'єси Т. Шевченка «Назар Стодоля»). Саме він став творцем новітньої суспільної драми в нашій літературі на межі століть. Його драматургічна спадщина складається з 18 закінчених п’єс і трьох невеликих уривків, що залишилися в чернетках. Найвищого рівня він досяг у жанрі комедії. Саме сатирична комедія стала творчою стихією митця.


Агата Крісті -
англійська письменниця, майстриня і одна з найвідоміших у світі представниць детективного жанру, творець класичних персонажів детективної літератури — Еркюля Пуаро та міс Марпл. 15 вересня 2020 року виповниться 130 років від дня народження Королеві детектива.

За кількістю перекладів (понад 100 мовами світу) і сумарним накладом друкованих видань (понад 2 млрд примірників) книги Агати Крісті посідають третє місце в історії після Біблії та творів Вільяма Шекспіра. Крім того, драматургічним творам письменниці належить рекорд за найбільшим в історії числом театральних постановок. П'єса Крісті «Мишоловка», уперше поставлена 1952 року, дотепер безупинно демонструється на підмостках Лондона.

Про життя і творчість цих відомих людей ви можете більш детально ознайомитись, відвідавши нашу бібліотеку.



 

Немає коментарів:

Дописати коментар