неділю, 21 січня 2018 р.

25 січня 2018 року - 80 років від дня народження В.Висоцького

«Я, конечно, вернусь – весь в друзьях и мечтах»
 (25 січня 2018 року – 80 років від дня народження 
В. Висоцького)

… Я не люблю уверенности сытой,
Уж лучше пусть откажут тормоза!
Досадно мне, что слово «честь» забыто
И что в чести наветы за глаза …
В. Высоцкий
     Великий актор, поет і співак Володимир Висоцький народився в Москві 25 січня 1938 року. Рідний батько Володимира пішов з сім'ї, коли тривала Велика Вітчизняна війна. Після цього мати вдруге вийшла заміж, але стосунки з вітчимом у юнака не склалися. За деякий час після другого заміжжя матері він пішов жити до батька. Три роки Володимир разом з новою родиною батька жив у Німеччині, а потім знову повернувся до Москви.
     У 1955 році Висоцький вступив до Московського інженерно-будівельного інституту. Однак перспектива стати інженером не надто приваблювала хлопця, тому він покинув навчання і вступив до МХАТ. Через 4 роки Володимир зіграв свою першу роль у фільмі — це була картина «Однолітки». У 1959 році на сцені студентського клубу МДУ прозвучали перші пісні артиста.


         За своє життя Володимир Висоцький зіграв близько 30 ролей в кіно. Його найвідоміші фільми — «Вертикаль», «Небезпечні гастролі», «Дон Жуан», «Единственная», «Розповідь про те, як цар Петро арапа женив». Але найголовнішою роллю в його житті стала роль Гліба Жеглова у телесеріалі «Місце зустрічі змінити не можна».

     Актор грав в театрі на Таганці, написав і виконав майже 700 пісень. Його музика була неймовірно популярною і залишається такою дотепер. Висоцького обожнювали за глибокий сенс його пісень і неймовірну енергетику, якою він надихав людей.
Третьою дружиною та музою Висоцького стала Марина Владі.

«Люблю тебя сейчас, не тайно – напоказ…”»
Марине Влади
Люблю тебя сейчас, не тайно – напоказ.
Не «после» и не «до» в лучах твоих сгораю.
Навзрыд или смеясь, но я люблю сейчас,
А в прошлом – не хочу, а в будущем – не знаю.
В прошедшем «я любил» – печальнее могил,
Все нежное во мне бескрылит и стреножит,
Хотя поэт поэтов говорил:
«Я вас любил, любовь еще, быть может…» …
     Борючись з режимом, він захопився алкоголем і наркотиками. Це згодом і вбило його.
     Помер Володимир Висоцький 25 липня 1980 року.

     До 80-річниці від дня народження Володимира Висоцького, на абонементі бібліотеки оформлено ретро - ілюстративну книжкову виставку "Я, конечно, вернусь - весь в друзях и мечтах", присвячену життю та творчості актора, поета, автора та композитора.





Немає коментарів:

Дописати коментар