середу, 6 серпня 2014 р.

серпень 2014 р.



Від свята до свята

На абонементі нашої бібліотеки представлена книжково-ілюстрована виставка літератури про релігійні народознавчі свята, які відзначають у серпні.





«з Першого Спасу холодні роси»

14 серпня свято Маковія або медово-маковий Спас
У народі його ще називають Першим Спасом або Спасом на воді. За давніми переказами, князь Володимир саме цього дня прийняв хрещення, тому у стародавньому Києві 14 серпня освячували воду в Дніпрі і називали цей Спас «Спасом на воді».
В цей день досхочу їдять мед, не дарма ж Спас Медовий, а також чистять та впорядковують криниці й джерела

За давнім звичаєм на Медовий Спас віруючі приносять у храми мед для освячення. Традиція ця повязана зі стародавньою настановою перший урожай приносити Богові і лише після цього споживати самим.
Цього дня у храмах також освячують букети з трав та квітів «маковійчики». Здавна вважається: якщо не освятити квіти на Маковія, то не буде квітнути господарство.
Від Маковія починається Успенський піст. Він так само суворий, як i Великий (триватиме до 28 серпня свята Успiння).
Сухий день на другий  Спас говорить про те, що осінь буде сухою, мокрий мокру осінь, ясний сувору зиму.

«Прийшов Спас,
 держи рукавиці про запас!»

19 серпня- свято Спаса Перетворення
За традицією вважається,  що це велике християнське свято святкується 19 Серпня. Це свято зрілих плодів. Але воно  ще має назву Яблуневий спас. З назви, можемо зробити висновок, що на другий спас збираються врожаї  яблук, тому він і  має таку назву. Але це  свято не тільки врожаю, але й зустріч осені, у народі ще кажуть  перші осени.
 Яблуневий спас має   свої  традиції і прикмети. Зазвичай зібрані яблука, овочі, злаки і фукти святять у церквах. Для віруючих другий Спас один із самих великих християнських свят у році .
 В народі Спас вважали днем відльоту лелек. Як що лелеки почали готуватися до відльоту за тиждень перед Спасом це свідчило про те, що зима наступить рано і буде дуже морозна, а весна буде тепліша, ніж звичайно; як що після Спаса осінь буде тепла, зима прийде пізніше, весна буде холоднішою.

"Прийде Пречиста  
 стане дівка речиста 
 й понесе женихів нечиста".

28 серпня - Успіння Богородиці. Перша Пречиста
За біблійною оповідкою саме цього дня померла Діва Марія, в народі ж це свято (так саме свято, бо вважається, що Діва Марія таким чином приєдналась до свого сина) іменується Першою Пречистою.
В цей день традиційно починається посів озимини. Початку засіву народ надає особливого значення, це стосується як весняного так і осіннього засівів.


На цей день припадає і обряд заготівлі калини, яка стала символом України. Калину збирають дівчата. Робити це потрібно після церковної відправи. Сам процес проходить досить цікаво з піснями та хороводами.
Від Першої пречистої починаються шлюбні дійства - "оглядини" та "заручини". Тож цього дня чекають з нетерпінням дівчата, а хлопці хвилюються, аби не довелось скуштувати гарбузової каші.
Від цього дня розпочинається "молоде бабине літо", яке триває до 11 вересня.

«Третій Спас запитає у вас:
 чи жнивували, чи в холодку пролежали».

29 серпня-третій Спас-Горіховий

29 серпня православні святкують Хлібний або Горіховий Спас. За православним календарем цей день - перенесення із Едеси до Константинополя Нерукотворного Образу (Убрусу) Господа Ісуса Христа (944).
 Божественний Лик Спасителя, який відбився на полотні (обрусі), є одним із найпоширеніших образів у слов'янській іконописної традиції.
 Саме цю ікону вишивали на бойових стягах війська, які йшли у похід; заходячи до храму, віруючі люди разом з іншими молитвами читають тропар Нерукотворний образ Спасителя, що свідчить про особливе шанування святині.

В цей день годиться подякува Господу за хліб насущний. До Третього Спасу як правило закінчували жнива, і на це свято наші бабусі пекли пироги з муки нового врожаю. Тому і називають цей Спас Хлібним. А інша назва - Горіховий - пов'язана з початком масового збору лісових горіхів, які на цей час саме достигають.
З цим днем пов'язують закінчення літа і початок осені.

Немає коментарів:

Дописати коментар