суботу, 3 травня 2014 р.

Календар літературних та пам'ятних дат. Травень 2014.



"Невичерпне джерело милосердя"
8 травня - Міжнародний день Червоного Хреста та Червоного Півмісяця

«Досвідчений лікар завжди оцінить стан хворого перш, 
ніж почати його лікування»
Борис Крутієр

Одне з найбільш благородних свят
нашого часу — Міжнародний день Червоного Хреста і Червоного Півмісяця — відзначається щорічно 8 травня. Це свято було засноване на честь відомого швейцарського мецената Жана Анрі Дюнана, який народився 8 травня 1828 року. За його ініціативою були створені перші групи волонтерів, які надають допомогу всім пораненим на полях бойових дій. Також Дюнан став одним з творців всесвітньо відомого комітету Червоного Хреста. Ця організація почала свою роботу в 1863 році. 

 «Платна медицина лікує багатих, 
а безкоштовна доліковує бідних»
Стас Янковський

Свою нинішню назву благодійна
організація Червоного Хреста і Червоного Півмісяця, здобула тільки в 1986 році. Своїм головним завданням ця структура бачить надання допомоги всім хворим, пораненим, які стали жертвами збройних протистоянь. Також Червоний Хрест допомагає всім постраждалим від стихійних лих та катаклізмів. Тому основними ідеями цього свята можна назвати гуманність і добровільність у наданні допомоги нужденним. Відділення Червоного  Хреста працюють в 176 країнах світу. 



"Не стерти з пам'яті той спомин про війну"
9 травня - День Перемоги






9 травня Україна відзначає велике свято – День Перемоги. Цього дня традиційно зустрічаються фронтовики, покладаються вінки до пам'ятників військової доблесті та гримить святковий салют.

 В дні травневі, мріями багаті,
Коли щастя хлюпає з пісень,
Ми щороку зістрічаєм свято -
Перемоги радісної день.
І встають у пам'яті дороги,
Ті, що довелося нам пройти,
Щоб багряний прапор Перемоги
Над рейхстагом гордо пронести.

І живуть у пам'яті народу
Його вірні дочки і сини,
Ті, що не вернулися з походів
Грізної, великої війни.




"Хранителі часу"
18 травня - Міжнародний день музеїв


«Дайте мені музей, 
і я заповню його»
 Пабло Пікассо

Музейні працівники, як і представники

багатьох інших професій, мають своє професійне свято — Міжнародний день музеїв, який відзначається 18 травня. Цей день вшановується у всьому світі, оскільки музейні працівники причетні до ознайомлення всіх людей з історією, високим мистецтвом і досягненнями людства. Кожен похід до краєзнавчого або будь-якого іншого спеціалізованого музею несе в собі багато цікавого.
В знак подяки співробітникам музеїв в 1977 році і було засноване це свято. Ініціатива щодо встановлення свята виходила від членів Міжнародної ради музеїв.
 
«Картина в музеї чує 
більше дурниць, 
ніж буть хто інший в світі»
 Едмон Гонкур


Сьогодні це свято відзначають у 150

країнах світу. Там щороку влаштовуються заходи для підвищення культурної свідомості суспільства, невід'ємною частиною якої є відвідування музейних установ.

Одна з провідних ідей Міжнародного дня музеїв — забезпечення тісної співпраці туристичних організацій та музеїв.



"Геть паління - ми за здорове покоління" 



31 травня - Всесвітній день боротьби з тютюнопалінням

31 травня у всьому світі проводиться міжнародна акція по боротьбі з курінням - Всесвітній день без тютюну, тобто день, вільний від тютюнового диму.  Він був встановлений в 1987 році Всесвітньою організацією охорони здоров'я. Перед світовою спільнотою було поставлено завдання - добитися, щоб в XXI столітті проблема куріння тютюну зникла. ВОЗ цією акцією застерігає населення планети (курцями є більше половини всього чоловічого населення пла нети і

близько чверті жіночого) від згубної звички - однієї з найбільш поширеніших епідемій за всю історію існування людства - никотиноманії, що стоїть в одному ряду з алкоголізмом і наркоманією. Існує вираз, що «крапля нікотину вбиває коня». Деякі учені вважають, що ця крапля здатна убити не одну, а трьох коней. Що ж до людей, то смертельна доза нікотину для людини - 50-100 міліграм. В Україні склалася особливо небезпечна ситуація щодо активного поширення тютюнопаління у молодіжному середовищі. За даними Європейського опитування учнівської молоді ESPAD, яке проводилося у 2007-8 рр. в нашій країні, 63% опитаної молоді хоча б один раз в житті курили сигарети, 55% респондентів вказали на те, що їм дуже легко купити сигарети (не дивлячись на

закони, які забороняють продажу сигарет дітям до 18 років). Не менш небезпечним є пасивне куріння, особливо для дітей та молоді. Саме воно спричиняє численні бронхіти, пневмонії, астми, серцево-судинні та неврологічні ускладнення. Слід враховувати також тісний зв'язок між курінням та наркоманією – серед споживачів наркотиків близько 85 % тих, хто вже мав чи має досвід паління. Останні наукові дослідження дають підстави стверджувати, що куріння вагітних жінок підвищує ризики розвитку наркотичної залежності у їхніх майбутніх дітей.
 
  

Немає коментарів:

Дописати коментар