понеділок, 30 вересня 2013 р.

Віртуальні виставки

четвер, 05.09.2013
У кожного місяця є свої "іменні" дні. З ними пов'язані ті чи інші конкретні реалії або події.Отож, і перший місяць осені багатий на такі дні.
Продовжуємо відмічати цикл народних свят "Від свята до свята".















19 вересня - день чуда архангела Михаїла.
На «Михайлове чудо» — день чуда архангела Михаїла святкувань не влаштовували, але намагались усе-таки уникати важких робіт чи в полі, чи вдома. Не можна було орати, сіяти, обмолочувати снопи, складати сіно, вирубувати капусту і т. ін. Гуцули вірили, що цього дня не треба ні з ким сваритися, а тим паче — проклинати, бо прокльони тут же можуть справдитися. Зауважимо, що Михайло — по суті архангел Сонця і в християнській традиції він заміщував язичницькі божества Сонця.








21 вересня - Різдво Пресвятої Богородиці.
Великим святом є день Різдва Пресвятої Богородиці, який фактичнозбігається із днем осіннього рівнодення, адже цей день — рухомий. Щороку його дата змінюється і коли Сонце входить у знак Терезів (19-23 вересня), настає осіннє рівнодення. У народі його називали Другою Пречистою, чи Другою Маткою. До нього колись пекли калачі, готували різні страви, влаштовували гостини, про які згадувалось і в давніх пам`ятках наших предків. Дівчата цього дня до сходу сонця молилися до Богородиці з проханням подати їм добрих і багатих женихів.

27 вересня - Воздвиження Чесного Хреста.
У день Воздвиження Чесного Хреста повсюдно дотримувалися посту. На Бойківщині того дня варили пісну картопляну юшку— «сапорок» і пекли пироги з яблук — «ябчаники». Згідно з народними повір`ями, у цей день земля «здвигається» до зими. Коли задзвонять церковні дзвони, в певних місцях земля «роздвигається», і плазуни (гадюки, змії, ящірки) в ті отвори ховаються на зиму — до Благовіщення. На землі залишаються лиш ті, які прогрішили» за літо — вкусили когось. Тому цього дня категорично заборонялося йти до лісу чи в поле.

середа, 04.09.2013
Ось і минуло тепле літо. Настала осінь. Непомітно підкралась вона до наших садів, полів, гаїв, лісів.Ще в кінці серпня дерева почали вкриватись жовтим листям, а зараз воно вже блищить на сонці. Дерева стояли у багряному. жовтому листі, яке потихеньку спадало додолу. Земля вкрита кольоровим листям, наче йдеш по прекрасному килимі. Ми любимо слухати шерехи опалого листя, дивитися на чарівні розписи осені на листях клена. Вже пройшло коротке бабине літо, починало повівати холодом, змовкли пернаті музиканти.
 Осінь надихає творчих людей на створення нових шедеврів. Ця прекрасна пора року є музою для багатьох художників, музикантів, поетів та письменників.







В лісі осінь. Так пахне грибами...
Жовте листя з берези летить.
Верби схилені над ставами.
У намисті калина стоїть.

Стало тихо. Пташок немає...
Відлетіли у теплий край.
Тільки білка вгорі стрибає
І шепочеться листячком гай.


А вітрець налетить, закружить
Жовте листя в танку смішнім.
В верховітті дубовім затужить
Й ненадовго затихне у нім.
Надія Красоткіна
Щоб підняти настрій нашим читачам у цю осінню меланхолічну пору, процівники бібліотеки підготували поетичну виставку"Осінні елегії". До Вашої уваги пропонуємо поетичні збірники, художні твори, ілюстрації про цю незвичайну пору року.


четвер, 08.08.2013
До уваги всіх відвідувачів нашої бібліотеки пропонуємо переглянути книжкову виставку "Від свята до свята".
14 серпня. Перший Спас. Спас на воді. Медовий спас. Маковея.
Свято Маковея одне з найпоетичніших і найшановніших в Україні. Цього дня у церквах святять воду, квіти й мак.
На Маковія кожний мав букет квітів, в якому обов’язково присутні великі достиглі голівки маку. Такий букет називається «маковійчик» або «маковейка» і в ньому можуть бути і чорнобривці, і жоржини, і айстри, і гвоздики, і барвінок, а також різні трави (які в народі називають зіллям, зіллячком): васильки, м'ята, чебрець, любисток, петрові батоги, полин, деревій, будяк-пристрітник.
Обрядовою їжею цього дня є «шуліки». Готують їх так: печуть коржі, ламають на дрібні шматочки і заливають медом з розтертим маком. Ця їжа смачна, її залюбки їдять діти.
19 серпня – свято Преображення Господнє, або Яблучний спас.
Свято Преображення Господа Бога, яке ще називають Яблучний Спас, чи Другий Спас, відзначається за новим стилем 19 серпня. У цей день Христос явився трьом своїм учням у світлі божественної слави, демонструючи єдність Святої Трійці.








28 серпня – свято Успіння Пресвятої Богородиці.
28 серпня православні та греко-католики святкують Успіння Пресвятої
Богородиці. За традицією східної церкви, свято Успіння Пресвятої Богородиці або, як кажуть у народі, Перша Пречиста, належить до переліку дванадцяти найбільших свят церковного року, під час якого згадують упокоєння, воскресіння та прославлення Матері Божої.

















29 серпня - Третій Спас, або Горіховий Спас.
29 серпня відзначається Горіховий Спас Третій Спас (Малий Спас, Нерукотворний образ, "Спас на полотні", полотняний Спас, Хлібний або Горіховий Спас) - народна назва церковного свята, присвяченого Ісусу Христу - Спасителеві (Спасу). Встановлене церквою на честь перенесення з Едеси до Константинополя Нерукотворного образу Господа Ісуса Христа.

Немає коментарів:

Дописати коментар