суботу, 7 жовтня 2017 р.

Календар літературних і пам'ятних дат. Жовтень 2017.

Вулиці нашого міста
(до Дня міста)

Від сьогодні ласкава Умань,
Скільки житиму бранець твій…
 В. Симоненко
   
    Умань ... Для кожного жителя нашого міста це слово майже святиня. Ми живемо у місті, яке має не тільки багатющу історію, а славне й донині. 
    Умань – це перш за все архітектурні пам’ятки, мистецькі здобутки людського генія, що надають нашому містечку своєрідного забарвлення,
великої оригінальності і неповторної краси.

Марина Цвєтаєва:
життя та творчість
(8.10.17 р. – 125 років від дня народження М. Цвєтаєвої)

«Я не знаю долі страхітливішої, ніж у Марини Цвєтаєвої»

О. Мандельштам

     8 жовтня 2017 року виповнюється 125 років від дня народження Марини Іванівни Цвєтаєвої (1892-1941) – видатної російської поетеси, прозаїка, перекладача, однієї з найкращих представниць поезії «срібного століття». Її творчий спадок – це понад 800 ліричних віршів, 17 поем, 8 п'єс, близько 50 прозових творів, понад 1000 листів…


Мистецька палітра
(8.10.17 р. – День художника )
Образотворче мистецтво є однією з найдосконаліших форм діяльності, оскільки в художній палітрі кристалізується внутрішній світ людини, звучать кольори глибоких почуттів. Ваші роботи будять прагнення до прекрасного, спонукають замислитися над суттю буття.
    
 Українським майстрам пензля і різця належать твори, які стали частиною золотого фонду світового образотворчого мистецтва.

     Дбайливо зберігаючи і розвиваючи традиції самобутньої національної художньої школи, ви стверджуєте вічні загальнолюдські цінності, приносите людям радість спілкування з прекрасним.

Гетьмани України:
легенди, міфи. біографії
 (14.10.17 р. – День Українського козацтва)


    Зародження і формування української народності відбулося в XII-XV ст. на основі південно-західної частини східнослов’янського населення, яке входило раніше до складу Київської Русі (IX-XII ст.). На основі давньоруської народності сформувалися три східнослов’янські народи - український, російський і білоруський.


  Починаючи з XIII століття українці зазнали угорського, литовського, польського та молдавського завоювань. З кінця XV століття почалися набіги з татарських ханів, що затвердилися в Північному Причорномор’ї, які супроводжувалися масовим полоном і викраденням українців.
 
  У XVI-XVII ст. в ході боротьби з іноземними завойовниками українська народність істотно консолідувалася. Найважливішу роль зіграло при цьому виникнення особливих військових формувань - козацтва (XV століття), яке створило державу (XVI століття) зі своєрідним республіканським ладом - Запорізьку Січ, яка стала політичним оплотом українців.


   

Немає коментарів:

Дописати коментар