середу, 19 жовтня 2016 р.

Козацькою країною

«Козацькою країною»
(Історичний екскурс до Дня українського козацтва)


  Указом Президента України 14 жовтня оголошено Днем українського козацтва. Це свято дуже важливе для нашого народу, адже козацтво відігравало вирішальну роль у становленні нашої держави. Народ будь-якої країни береже спогади про власне минуле, пишається своєю історією, перекази про звитяжні вчинки предків передаються із покоління в покоління.
  Для святкування Дня українського козацтва не випадково обрано День святої Покрови, бо вона здавна була покровителькою козаків.
  
18 жовтня 2016 року в читальній залі нашої бібліотеки була проведена захоплива мандрівка «Козацькою країною» в історію українського козацтва у вигляді конкурсної програми для студентів першого курсу УПАЛу. Також до уваги присутніх була представлена цікава література з історії українського козацтва.
  Ведучі Козаченко А.О. та Яковенко А.М. розповіли про історію виникнення козацтва, про їхні звичаї, традиції, козацькі страви та ін.


  Студентів було розподілено на два загони для участі у змаганнях. 1-й – «Загін імені Івана Сірка», 2-й – «Загін імені Максима Кривоноса».




Наша мандрівка поділялась на тури:

   1-й тур «Козацькі прізвища», завданням якого було скласти списки новоприбулих козаків, згадавши якнайбільше козацьких прізвищ.


  2-й тур «Вірю – не вірю». Ведучі зачитували коротку інформацію про козаків, а учасники повинні були відповісти лише одним словом «вірю» або «не вірю».


  3-й тур «Козацькі гетьмани». У цьому завданні потрібно було за портретами визначити імена козацьких гетьманів.


  4-й тур «Аукціон козацьких страв». Учасникам потрібно було скласти меню козацьких страв.


  5-й тур «Змагання імені Івана Підкови». У наступному турі потрібно було обрати найсильнішого учасника команди для змагання у армреслінгу.






  6-й тур «Гонка за лідером». Командам по черзі задавалися питання про історію козацтва.


  7-й тур «Веселий козак». Завданням цього туру - домалювати із зав’язаними очима «оселедця» козакам, портрети яких висіли на дошці.



  За усіма турами слідкувало журі, представником якого була Коваленко Я.В. 



 За кожну правильну відповідь команда отримувала жетони. У якого загону найбільше жетонів у курінній скарбниці – той і переможець.  
  Підбивши підсумки та порахувавши здобутки оголосили переможців та нагородили солодким призом. 


  Закінчилась наша зустріч словами української народної пісні «Хоч пропало Запоріжжя – не пропала слава!» і не пропаде, доки ми будемо пам’ятати! А пам’ятати звичайно, нам допоможе книжка. Тож, читаймо, бо ми того варті!



Немає коментарів:

Дописати коментар