неділю, 21 квітня 2013 р.

Літературний вечір

16 квітня о 14 годині  в читальній залі нашої бібліотеки відбувся вечір пам'яті "Лицар Уманської поезії", присвячений 85-річчю від дня народження краєзнавця, місцевого поета  М.В.Малиновського. На якому були присутні колеги, друзі, знайомі та шанувальники творчості автора. До уваги присутніх був представлений тематичний перегляд літератури, на якому представлено земний та творчий шлях поета.
"Лицар Уманської поезії"

1 Ведучий: вірш "Хто я?"
Хто я?
Запитуєш мене: - Хто я?
- Напевне, дрібочка Природи
І в тім, гадаю, суть моя,
І враження мої, і подив.

- А, може, крапелька роси,
Що випадає на світанку?
Є, мабуть, у її краси
Щось схоже до мого серпанку.

- А може, іскорка вогню,
Що стрімголов летить із ватри?
Як і вона, судьбу одну
В моїм житті спроможний мати.

- А. може, із морського дна
Звичайна, крихітна піщина?...
Та ні! В душі бринить струна,
Що я - нащадок слов'янина.

Ув отчім краї - на Землі
Я українську вдачу маю:
Ще з юних років мозолі
Мої долоні зберігають...
2 Ведучий: Сьогодні ми зібралися в цьому залі, щоб вшанувати пом'ять нашого великого земляка, талановитого поета, літературознавця, краєзнавця Михайла Васильовича Малиновського, якому 14 квітня цього року виповнилося б 85 років.
Михайло Васильович народився 14 квітня 1928 року в селі Коритня Монастерищенського району Черкаської області в багатодітній селянській сім'ї коваля.
1 Ведучий: Вірш "До рідного села"
2 Ведучий: Після закінчення семирічної школи в рідному селі, працював за місцем проживання в колгоспі.Після служби в армії, навчався в Уманському медичному училищі, а згодом - у Лівівському медичному інституті, за фахом лікар-епідеміолог.
Довгий час працював лікарем санітарно-епідеміологічної служби Уманського району, був позаштатним кореспондентом газети "Уманської зорі".
Займався літературознавством, краєзнавством, вивченням історії медичної справи на Уманщині, захоплювався поетичною творчістю.
1 Ведучий: Вірш "Відданість"
2 Ведучий: Михайло Васильович вивчив медичну і громадську діяльність українського поета - лікаря Руданського, уманського лікаря Крамаренка, розвиток охорони здоров'я на Уманщині і частково на території  Черкаської області в дожовтневий і довоєнний періоди та інші питання. Окремі його дослідження та твори публікувались на сторінках районних та обласних газет.
Михайло Васильович Малиновський автор таких книг, як "Думи мої, думи мої", збірок віршів "Стежки-дороги", "Софіївські мотиви", "Барви флори". Ці книги популярні серед читачів, користуються їх увагою і любов'ю.
1 Ведучий: Вірш "Умань мила"
2 Ведучий: Михайло Васильович був всебічно обдарованою людиною. Його творча сподщина вражає нас різноманітністю тем, які охопив в своїх творах автор. Поет був патріотом своєї Вітчизни, і тому у своїх творах прививав любов до отчого дому, рідного краю, його непересічної краси. Твори Михайла Малиновського спонукають любити свою рідну мову. Серед них твір "Дарунок весни".
1 Ведучий: Вірш "Дарунок весни"
2 Ведучий: Страхіття Великої Вітчизняної війни не оминули і сім'ю Малиновських. Батько поета не повернувся з війни, захищаючи свою рідну землю. Тому низка творів автора присвячена цій болючій для нього темі.
1 Ведучий: Вірш "Живим у пам'яті живих"
2 Ведучий: Усвідомлюючи своє тимчасове перебування на цій землі, Малиновський Михайло прагнув залишити помітний слід своїм творчим спадком. Серед багатьох його творів, нас вразив вірш, який надихає на роздуми.
1 Ведучий: Вірш "Пізнай себе"
2 Ведучий: А зараз, шанувальники творчості, які знали Михайла Васильовича, були його друзями, колегами, розкажуть нам більше про цю чудову людину.
Надається слово Рудюку Михайлу Хомовичу.
Теплі слова про Михайла Васильовича Малиновського сказала голова міського літературного об'єднання "ЛІТО" Михайлова Ніна Степанівна.
Також слова вдячносні сказала науковий співробідник краєзнавчого музею Мінова Ірина Олександрівна.
Були присутні ескурсоводи парку "Софіївка". Вони декламували вірші з поетичного путівника по парку "Софіївка" "Софіївські мотиви".



2 Ведучий: Спомин про Малиновського Михайла Васильовича вічно житиме в серцях рідних, друзів, колег, а "Софіївка" завжди буде згадувати свого оспівувача.

Після міроприємства для всіх бажаючих Рудюк М.Ф. провів екскурсію по парку "Софіївка", пройшовши шлях, яким у свій час  водив туристів М.В. Малиновський. Під час прогулянки по парку екскурсовод читав вірші поета, які він присвятив "Софіївці".




















Немає коментарів:

Дописати коментар