четвер, 29 жовтня 2020 р.

Курси комп'ютерної грамотності

 Комп'ютерні технології –

 це просто

У нашій бібліотеці з дотриманням усіх санітарних норм розпочали роботу заняття з комп’ютерної грамотності для соціально-незахищених верств населення. Знання ІТ технологій  допоможе людям поважного віку почуватися у сучасному світі впевненіше та самостійніше.








вівторок, 27 жовтня 2020 р.

28 жовтня - День вигнання нацистів із України

 

Ви перемогли – ми пам’ятаємо


    Цього року Україна вшановуватиме 76-ту річницю вигнання нацистських окупантів із України. У нашій бібліотеці підготовлено виставку-пам'ять «Ви перемогли – ми пам’ятаємо» до цієї вікопомної дати.

    Воєнні дії під час Другої світової війни відбувалися на території України протягом 40 місяців – із 22 червня 1941 року до кінця жовтня 1944 року. У 1941–1944 роках на українській землі були зосереджені головні сили вермахту – від 57,1 до 76,7% загальної кількості дивізій. 607 з них було розгромлено саме на території України.

    У ході визволення України силами чотирьох Українських фронтів, які налічували понад 2,3 млн. воїнів, протягом січня 1943 року – жовтня 1944 року було проведено серію блискучих наступальних операцій. Найважливішими з них були: Воронезько-Харківська (13 січня – 3 березня 1943 року), Донбаська (13 серпня – 22 вересня 1943 року), Чернігівсько-Полтавська (26 серпня – 30 вересня 1943 року), Корсунь-Шевченківська (24 грудня 1943 р. – 17 лютого 1944 року) та Львівсько-Сандомирська (13 липня – 29 серпня 1944 року).

    Завершила визволення України Карпатська операція, що розпочалася 9 вересня 1944 року. 27 жовтня 1944 року було звільнено Ужгород, 28 жовтня радянські війська вийшли на сучасний кордон нашої Держави. За підрахунками істориків, у ході воєнних дій на території України загинуло близько трьох мільйонів радянських воїнів, понад два мільйони українців було вивезено для примусової праці до Німеччини під час окупації. На території республіки цілком чи частково було зруйновано понад 700 міст і 28 тисяч сіл, близько 10 мільйонів людей залишились без даху над головою, знищено понад 16 тисяч промислових підприємств.

    Ми пам’ятаємо усіх героїв, чия боротьба, самовіддана праця і героїзм сприяли звільненню України від нацистів. У серці кожного з нас жива пам'ять про неоціненний внесок українців у спільну перемогу в цій жахливій війні. Тим, хто загинув і тим, хто вижив у пеклі 40-х ми зобов’язані всім, що маємо сьогодні.



пʼятниця, 23 жовтня 2020 р.

Ювілей Володимира Лиса

 Сучасний український класик



    26 жовтня цього року відомий український письменник, журналіст і драматург Володимир Лис святкує свій 70-річний ювілей. З кожною новою книгою талант цього письменника з Волині приваблює тисячі і тисячі читачів. Його називають майстром художнього слова, метром і світилом української літератури, титулованим письменником, але в першу чергу, Володимир Лис - справжній феномен сучасності, твори якого захоплюють як політичну, так і культурну еліту України.

    Володимира Лиса можна без перебільшення назвати живим класиком сучасної української літератури. До ювілею українського письменника для шанувальників його творчості  бібліотекарі бібліотеки-філіалу №4 підготували літературне досьє «Сучасний український класик».

    Запрошуємо до нашої бібліотеки переглянути ці, та багато інших книг метра сучасної літератури, який пише в кращих традиціях друкованого слова та висвітлює реалії сьогоднішнього часу.




вівторок, 13 жовтня 2020 р.

14 жовтня - День захисника України

 

Українці – нація героїв

          14 жовтня Україна відзначає три славетних свята – День захисника Вітчизни, День українського козацтва та Покрови Пресвятої Богородиці.

День захисника Вітчизни – свято для справжніх чоловіків. Тих, які пройшли справжню війну, і тих, хто стоїть на сторожі Батьківщини. Тих, хто відслужив в армії і тих, хто тільки готовий її поповнити. Це свято – пам'ять про синів і дочок, хто віддав своє життя за свободу Батьківщини, за Вашу з нами свободу і незалежність.

Бажаємо українським воїнам доброго здоров’я та бадьорості духу,   незламної волі, надійного родинного тилу й тепла рідної домівки. Нехай з вами буде правда і перемога задля щасливого майбутнього наших нащадків, задля процвітання нашої рідної України! 

          Мирного неба над головою усім нам!  Нехай Пресвята Богородиця береже Україну під своїм Покровом! 

          У нашій бібліотеці до цих свят були створені виставка-вітання «Українці – нація героїв», історична виставка «Їхали козаки книжковими сторінками» та книжкова поличка «Гетьмани України: легенди, міфи, біографії».










 

 


пʼятниця, 9 жовтня 2020 р.

Нащадки славних козаків



    Щорічно, 14 жовтня,
Україна відзначає одне зі своїх головних державних
свят — День захисника України.
  Окрім
того, 14 жовтня — це православне свято Покрови Пресвятої Богородиці
та День козацтва.
  Саме цим знаменним датам присвячено
відеоролик «Нащадки славних козаків», створений працівниками нашої бібліотеки.

вівторок, 6 жовтня 2020 р.

Осінь...

 

Осінь – це надзвичайна, чарівна і казкова пора року

    Осінь – це шум лісу і шурхіт листя під ногами… Листя, що вражає своєю кольоровою гамою : від усіх відтінків зеленого до яскраво – червоного… Осінь – це похід в ліс по гриби ( ну, не так по гриби, як просто заради задоволення)… Осінь – це запах достиглих яблук і диму від численних вогнищ… Осінь – це пахощі маминих пирогів зі сливами… Осінь – це зграї перелітних птахів в небі… Осінь – це часті зливи, вологе холодне повітря і калюжі під ногами… Осінь – це останнє тепло сонячного проміння і павутинки бабиного літа  у повітрі… Осінь – це люди, закутані у теплі шарфи і  з різнокольоровими парасольками… Осінь – це ранкові кристалики інею на ще зеленій траві, що виблискують всіма барами веселки… Осінь – це оберемок зовсім непотрібного кленового листя у руках і повний ранець каштанів, які всім класом так старанно збирали по дорозі додому зі школи… Осінь – це ранковий туман… Осінь – це зміна погоди три рази в день… Осінь – це щось таке, що просто нереально сплутати з чимось іншим! Вона залишає свій відбиток в пам'яті кожного. Цей слід складається з безлічі специфічних ароматів, запахів, звуків і картин, які закарбовуються в свідомості. Осінь – це книги, що ви можете взяти в нашій бібліотеці і прочитати їх, загорнувшись у теплу ковдру, лежачи у ліжку з чашечкою гарячої духмяної кави...